the first lady of jazz


the first lady of jazz 1.0

bijnaam en eretitel van de Amerikaanse jazzzangeres Ella Fitzgerald (1917-1996)

Algemene voorbeelden


De "first lady of jazz", Ella Fitzgerald, is zaterdag, omringd door vrienden en familie, op 78-jarige leeftijd overleden.

De Standaard,

In 1938 scoorde Fitzgerald met A-Tisket, A-Tasket haar eerste grote hit. Toch duurde het enkele jaren vooraleer ze de queen of scat en the first lady of jazz was.

De Standaard,

In 1994 verschenen The Complete Ella Fitzgerald Song Books, met 16 cd's. Zij wilde maar al te graag erkenning krijgen zowel als zangeres van jazz als meer populaire songs, hoewel ze de jazzaanpak trouw bleef. Granz maakte van haar een over de hele wereld gevierde ster, die hits scoort, categorieën en generatiekloven overstijgt. Songs als Lady be Good en How High The Moon horen bij haar. Ondanks zware gezondheidsproblemen bleef ze in de jaren zestig en zeventig de podia bestijgen. Haar stem verloor glans, kreeg een scherper randje, het bereik werd kleiner. In het begin van de jaren zeventig moest ze, bijna blind, een oogoperatie ondergaan, in de jaren tachtig een hartoperatie, in de jaren negentig amputatie van beide benen. Zulke levensavond wens je niemand toe, zeker niet de happy first lady of jazz.

De Standaard,